Skydda ditt företags känsliga information och förbättra din dataskyddsstrategi med de här krypteringsmetoderna.

Sju krypteringsmetoder och en guide till ökad datasäkerhet

Kryptering är ett viktigt verktyg för företagsägare som vill skydda sina data, öka förtroendet hos sina kunder och efterleva lagar och regler. Även om det inte alltid märks används kryptering i så gott som varje digital affärsinteraktion. När du klickade på länken för att öppna den här artikeln, till exempel, använde din webbläsare ett slags kryptering för att säkra anslutningen till vår webbplats.

I den här artikeln presenterar vi sju starka krypteringsmetoder som du kan använda för att skydda ditt företags data, följt av en vägledning steg för steg till hur du skapar en effektiv krypteringsstrategi. Men vi börjar med det mest grundläggande.

Vad är datakryptering och hur fungerar den?

Datakryptering är en skyddsmekanism som omvandlar företagets textdata till kodad information, så kallad chiffertext. För att avkoda den krypterade texten eller siffrorna krävs en unik nyckel som skapas i anslutning till krypteringen.

Datakryptering kan användas både för vilande data och under överföring. Genom att kombinera den här dataskyddsmekanismen med autentisering kan du se till att endast behöriga användare har tillgång till företagets data.

De två vanligaste typerna av datakryptering:

Symmetrisk kryptering: Använder samma symmetriska nyckel för både kryptering och avkodning. Nyckeln delas med alla behöriga användare för att ge dem tillgång till informationen.

Asymmetrisk kryptering: Använder olika nycklar för kryptering respektive avkodning. Den ena nyckeln blir offentlig (delas med alla) medan den andra hålls privat (innehas endast av den som skapade nyckeln). Den offentliga nyckeln används för att kryptera data och den privata för att avkoda.

Sju datakrypteringsmetoder som skyddar företagets affärsdata

Olika krypteringsmetoder är baserade på olika typer av nycklar, olika nyckellängder och olika storlekar på de krypterade datablocken. Här är några av de vanligaste krypteringsmetoderna som småföretag kan använda för att skydda sina känsliga data.

1. Advanced Encryption Standard (AES)

Advanced Encryption Standard är en symmetrisk krypteringsalgoritm som krypterar informationen i datablock på 128 bitar. Den använder nycklar på 128, 192 och 256 bitar för att kryptera dessa datablock. 256-bitarsnyckeln krypterar data i 14 omgångar, 192-bitarsnyckeln i 12 omgångar och 128-bitarsnyckeln i 10 omgångar. Varje omgång utgörs av flera steg, däribland ersättning, omkastning och blandning av oformaterad text.

AES kan användas för wi-fi-säkerhet, kryptering av mobilappar, filkryptering och Secure Sockets Layer/Transport Layer Security (SSL/TLS). Faktum är att din webbläsare just nu använder AES för att kryptera anslutningen till den här webbplatsen.

2. Rivest-Shamir-Adleman (RSA)

Rivest-Shamir-Adleman är en asymmetrisk krypteringsalgoritm baserad på faktorisering av produkten av två stora primtal. Den som vill avkoda meddelandet måste känna till de två talen.

RSA används ofta för att skydda dataöverföring mellan två kommunikationspunkter. Dess effektivitet minskar dock när stora mängder data krypteras. Tack vare dess utpräglat matematiska egenskaper och dess komplexitet är krypteringsmetoden dock mycket tillförlitlig när det kommer till att överföra konfidentiella data.

3. Triple Data Encryption Standard (DES)

Triple DES är en symmetrisk krypteringsteknik och en mer avancerad form av metoden Data Encryption Standard (DES), som krypterar datablock med hjälp av en 56-bitarsnyckel. Triple DES använder en trefaldig tillämpning av DES-krypteringsalgoritmen på varje datablock. Triple DES används bland annat för kryptering av pinkoder till uttagsautomater och UNIX-lösenord. Många av programmen på våra datorer använder också Triple DES, däribland Microsoft Office och Mozilla Firefox.

4. Blowfish

Blowfish är en symmetrisk algoritmprocess som ursprungligen togs fram för att ersätta DES-kryptering. Den delar upp meddelanden i 64-bitarssegment som sedan krypteras individuellt. Blowfish brukar omtalas som snabb, flexibel och oknäckbar. Den finns allmänt tillgänglig och är därför kostnadsfri, vilket gör den ännu intressantare. Blowfish kan användas för att skydda transaktioner i e-handelsplattformar. Den kan även vara ett effektivt alternativ för att skydda företagets e-postkrypteringsverktyg, lösenordshanteringssystem och programvara för säkerhetskopiering.

5. Twofish

Twofish är en symmetrisk, licensbefriad krypteringsmetod som krypterar datablock på 128 bitar. Det är en mångfasetterad efterföljare till krypteringsmetoderna Blowfish och Threefish. Twofish krypterar alltid data i 16 omgångar, oavsett storlek på krypteringsnyckeln. Trots att tekniken är långsammare än AES-kryptering kan Twofish användas för att skydda dina lösningar för kryptering av filer och mappar.

6. Format-Preserving Encryption (FPE)

Format-Preserving Encryption är en symmetrisk algoritm som bibehåller informationens längd och format när den krypteras. Om till exempel en kunds telefonnummer är 813-204-9012, byter FPE ut det till ett annat, exempelvis 386-192-4019. Numrets format och längd är således detsamma, men siffrorna byts ut för att skydda de verkliga uppgifterna.

FPE kan bland annat användas för att skydda programvara och verktyg för molnhantering. Faktum är att tekniken används för molnkryptering av flera av de vanligaste molnplattformarna, däribland Amazon Web Services (AWS) och Google Cloud.

7. Elliptic Curve Cryptography (ECC)

Elliptic Curve Cryptography är en modernare typ av kryptografi med offentlig nyckel[1] som är starkare än RSA-kryptering. Tekniken använder kortare nycklar, vilket gör den snabbare. Den är asymmetrisk, vilket innebär att den kan användas i SSL/TLS-protokoll för en säkrare webbkommunikation. ECC kan också användas för envägskryptering av e-post och för digitala signaturer för Bitcoin och andra kryptovalutor.

Fyra steg mot en effektiv datakrypteringsstrategi

Att ta fram och genomföra en krypteringsstrategi kräver samarbete mellan IT-avdelningen, det operativa teamet och företagsledningen. Här följer fyra steg som kan hjälpa dig att ta fram en effektiv krypteringsstrategi för dataskydd:

1. Klassificera data

Det första steget är att ta reda på vilken information som behöver krypteras. Informera dig om vilka olika typer av data som skickas och lagras i företaget (t.ex. kreditkortsnummer, kundinformation eller äganderättsskyddad företagsinformation) och klassificera dem baserat på hur känsliga de är, hur ofta de används och vilka lagar och bestämmelser de omfattas av.

2. Hitta rätt dataskyddslösning

Använd krypteringsverktyg för att kryptera databaser och individuella filer som innehåller känslig information. Du kan även använda dig av standardsäkerhetsprogram och -verktyg för bland annat e-postsäkerhet, betalningsgateways och molnsäkerhet, då dessa även kommer med de databaskrypteringsfunktioner som krävs för att skydda känsliga data.

3. Inför effektiva rutiner för hantering av krypteringsnycklar

Organisera företagets krypteringsnycklar på ett sätt som förhindrar att obehöriga kommer åt känsliga data, även om de har lyckats få tillgång till nycklarna. Du kan till exempel använda en nyckelhanteringslösning för att lagra och hantera krypteringsnycklarna.

4. Förstå krypteringens begränsningar

Kryptering är bara ett av flera steg som krävs för att skydda känsliga data från intrång. Det är lika viktigt att använda starka cybersäkerhetsmetoder såsom brandväggar och slutpunktsskydd.

Vill du veta mer? Ta hjälp av vår onlineöversikt över krypteringsprogramvara för att göra rätt val.